Qui som?

 
 


El Mosaic, entre Òrrius i Vilassar de Dalt (Maresme), al mig del Parc Serralada Litoral, produïm hortalisses ecològiques i de temporada amb tracció animal moderna.

El Mosaic som en Xavier Roqué Prat i en Pol Dunyó Ruhí, la fusió dels projectes anteriors L’Horta d’Òrrius i El Turó d’en Rompons, que ens alberguem entre Vilassar de Dalt i Can Femades (Òrrius), on convivim i treballem conjuntament amb la Granja el Niu d’Ous i el Bolets d’Òrrius, tots dos projectes agroecològics. El nostre objectiu és el de cultivar i aconseguir “menjar real”, practicar l’ecologia, i treballar la terra amb tracció animal. Com?

Menjar Real

Cultivem aliments de forma ecològica, generant un producte ric en sabors, en nutrients i sense petjada ecològica, així com en contacte amb la realitat pagesa i les seves necessitats.  És per això que entenem que els aliments que proporcionem (siguin de cultiu propi o d’altres companys) són aliments reals, sense químics de síntesi, sense alteracions ambientals i amb respecte pels seus productors. Prioritzem, a més, les varietats hortícoles autòctones o de varietats antigues, més adaptables al clima i a les adversitats i amb majors qualitats nutritives i organolèptiques.

Ecologia

Els nostres cultius eviten el llaurat profund i excessiu i les eines o maquinària que generin compactació del sòl, malmetent-ne la biologia. Renunciem a l’abús en els sistemes de cultiu o els productes fitosanitaris (tot i ser aprovats pel seu ús en agricultura ecològica) i als sistemes d’encoixinat amb plàstic (encara que sigui plàstic “biodegradable”). La nostra activitat passa per cultivar el que necessitem i, alhora, per recuperar espais agrícoles en estat d’abandonament, reactivant el mosaic agrícola de la nostra zona i participant com a gestors del paisatge i minimizant el risc d’incendi o pèrdua de sòl cultivable, amb l’objectiu de recuperar els espais agraris i la vida rural.

Tracció Animal

Apostem per la Tracció Animal com a gran eina de futur en la gestió dels cultius intensius i de petit format com el nostre, per tal d’evitar la dependència de la indústria i/o el consum de petroli. La tracció animal ens permet treballar la terra amb respecte, amb higiene, sense compactació, i recuperar la relació imprescindible que els espais agrícoles necessiten amb els animals de granja, sempre des del respecte i la tolerància cap a les necessitats i capacitats dels nostres animals. A dia d’avui el 100% de les tasques de cultiu (que impliquin llaurat del sòl, desherbatge, calçat, sembra,…) les fem amb tracció animal, amb la Cati, la Cuca i la Xula, les nostres eugues de tir, exceptuant les tasques de transport i desbrossat dels cultius que seguim havent de treballar-les de forma motoritzada.

Treballem per a cultivar, alhora, el 100% de l’aliment necessari per als nostres animals, per a ser autosuficients, assolint-ne ara per ara un 50% aproximat, entre pastures permanents i sembrats per a la recol·lecció de farratge que cultivem al 50% amb tracció animal, amb objectius de convertir aquest percentatge en absolut.

Ens podeu trobar a Facebook, Twitter i Instagram!

CONTACTE

Contacteu per qualsevol dubte, proposta o suggeriment al telèfon 692 673 817 (Pol) o 617 423 288 (Xavi) i el correu electrònic mosaicagrari@gmail.com

Som a Òrrius (Maresme), a la finca de Can Femades.

Disposem d’un text on exposem les conclusions a una enquesta de qualitat realitzada als nostres clients, el setembre del 2018. Podeu consultar-la AQUÍ.