El Mosaic Rural

QUÈ ÉS?

Un espai de recerca agroecològica de petit format i teixit social rural viu.

Som un grup de consumidors que treballem com a plataforma de suport a la pagesia, inicialmente amb la base estructural d’El Mosaic* (www.elmosaic.cat), que fa la funció de camp base per a desenvolupar un projecte de comercialització comunitari i estudiar-ne les seves capacitats i possibilitats, productives, organitzatives i de comercialització, ja en actiu des del juliol de 2023, amb 23 families. La finalitat és reproduïr un model semblant a les AMAP (Associació pel Manteniment de l’Agricultura Pagesa) franceses, adaptat a la realitat del nostre territori, i pretenent, en segona fase, incloure altres productors locals i ecològics de l’àmbit local.

Els socis d’El Mosaic Rural, com a finançadors de l’activitat, reben setmanalment/quinzenalment els aliments que en deriven, i els poden recollir a la finca de Can Femades, a diferents punts de recollida al Maresme o a domicili.

La voluntat d’aquesta iniciativa pretén ser exportable a altres realitats similars del territori, així com exercir d’eina de dinamització social en entorns rurals. Tota activitat és sense ànim de lucre.

A El Mosaic treballem per aconseguir un model de consum que fugi de la lògica absurda del mercat, els criteris especulatius i els models que aposten per la pressa, l’abandonament/acaparació de terres, l’estafa constant als productors, o el rebuig de productes “no aptes”, entre molts altres.

Proposem un model d’autoproducció delegada que és alhora una aposta pel paisatge, pel menjar fresc i de qualitat, per la cuina i la gastronomia, per la pagesia petita i ecològica de proximitat real i indiscutible.

Des del nostre punt de vista, la proposta és un desafiament als criteris capitalistes en l’alimentació i un pas a favor de l’ecologia, la sobirania alimentaria i la vida al món rural.

Com funciona?

Els participants de la iniciativa, que anomenem AMAP (Associació pel Manteniment de l’Agricultura Pagesa), financien la producció a través de quotes mensuals fixes, garantint les despeses del manteniment i un sou digne pels pagesos que hi treballem. El resultat d’aquesta producció, es distribueix a parts iguals, setmanalment, entre tots els participants.

Qui fa la feina?

Els pagesos d’El Mosaic, i els pagesos col·laboradors, som els encarregats de desenvolupar totes les tasques productives. Tot i així, qualsevol participant pot assistir de forma puntual o regular, si vol, a les tasques de treball, si és del seu interès!

A qui va dirigit?

A totes aquelles persones que es preocupen per la seva salut i la de l’entorn.

Als amants de la gastronomia.

Als que vulguin sentir-se més vinculats al fer de la natura.

Als que lluiten per un canvi de paradigma econòmic, ecològic i social.

A les families amb canalla a qui vulguin oferir saber d’on ve i com es fa el que mengen.

A totes aquelles que pensen que menjar, és un acte polític.

Si hi estàs interessat/da i vols conèixer millor com funciona, només ens has de contactar per telèfon (692673817) o correu electrònic: elmosaicrural@gmail.com i t’ho explicarem sense cap compromís!